“Second fiddle” dalam politik maksud sekadar jadi penyokong, lemah dan kurang penting – Shabery

“Second fiddle” dalam politik maksud sekadar jadi penyokong, lemah dan kurang penting – Shabery

Beberapa pemimpin Umno terus berkias-kias mengenai perjalanan kerajaan Perikatan Nasional yang kini diterajui Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin.

Pagi ini bekas menteri Umno, Ahmad Shabery Cheek, berkias menggunakan analogi persembahan muzik.

Kata beliau violin (biola kecil) merupakan alat muzik yang mengeluarkan bunyi merdu. Nama lain bagi alat itu ialah fiddle.

Menurut bekas menteri pertanian dan industri asas tani itu, pemuzik yang bermain second fiddle adalah kumpulan pemain latar.

“Walaupun kelihatan ramai tetapi hanya sekadar latar untuk memerdukan melodi pemain utama,” katanya dalam satu hantaran di media sosial.

Kata Ahmad Shabery lagi dalam politik istilah second fiddle merujuk kepada peranan pihak atau kumpulan yang diletakkan sebagai penyokong saja, kurang penting dan lemah.

“Lagu utama dimainkan orang lain. Dia ikut sahaja.

“Dilema banyak parti politik hari ni pun sama. Apakah ramai tetapi sekadar untuk menjadi pemain second fiddle?” katanya.

Ia menjadi lebih menarik apabila hantaran itu disambut pula bekas Pengerusi Felda Shahrir Samad.

Nak bercakap mesti berasas

“Jangan-jangan kita jadi second fiddle,” katanya ringkas melalui hantaran yang melampirkan kenyataan Ahmad Shabery.

Untuk rekod Ahmad Shabery dan Shahrir adalah antara pemimpin kanan Umno yang menyatakan rasa kurang senang dengan pencalonan Muhyiddin sebagai perdana menteri untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Ia perlu diadakan selewat-lewatnya pertengahan 2023 namun ada petanda membayangkan parlimen mungkin dibubarkan lebih awal untuk membolehkan PRU ke-15 diadakan.

Kedudukan sokongan terhadap Muhyiddin yang dianggap masih belum kukuh menjadi satu daripada alasan mengapa pelbagai usaha dibuat bagi mengatasinya.

Berita penuh:

https://www.malaysiakini.com/news/533301

COMMENTS