[Catatan] Bekas pesakit Covid-19 kongsi pengalaman

[Catatan] Bekas pesakit Covid-19 kongsi pengalaman

Sekadar perkongsian…

26.10.2020~10.11.2020 tarikh yg akan abam ingat sampai bila bila.. start dari wife abam demam.. kendian abam pulak demam.. wife abam check in kpj rawang.. di sah kan positive covid 19..
kendian abam pulak positive covid.. fuhh…mcm satu mimpi ngeri tuan tuan… dapat dr mana.. entahlah.. benda tak nampak.. terima qada dan qadar yg Allah dah tentukan dgn redha…

Covid 19 ni bukan main main tuan tuan… dia boleh jadi bahaya… boleh jadi biasa biasa jer… bahaya nye pada orang yg sistem antibodi lemah.. berpenyakit 3 serangkai.. dan pada org yg dah berusia 50 tahun ke atas…

Yg tak bahaya pd org org muda.. org yg kuat sistem antibodi.. belom ada penyakit sampingan.. jantung semua ok.. macam abam darah pahlawan… 😎😎 innsyaAllah kita akan selamat…

Berdasarkan pengalaman abam… abam share sikit TIPS utk korang bila korang menghadapi situasi covid ni… Lepas korang buat swab test.. menunggu keputusan adalah suatu perkara yg sangat mendebarkan.. boleh jadi huru hara.. stress.. serabut bila dpt tau yg kau positive covid….

1. Jangan panik… bertenang.. istighfar byk byk.. tarik nafas dalam dalam… angkat tangan terus doa.. Ya Allah kau permudahkanlah Urusan aku…

2 . Call org yg paling dekat dgn kita.. orang yg paling kita percaya… orang yg sayang kita.. suami isteri …adik beradik.. kawan rapat.. jiran sebelah rumah… bg tau dgn dia kita positive covid..

Biasanye orang yg sayang kita ni.. secara otomatik dia akan tenangkan kita.. bg kata kata semangat dkt kita.. dan dia akan tawarkan bantuan kpd kita.. innsyaAllah kita akan tenang…

3. Dengar Arahan KKM.. biasanye ambulan akan dtg dalam masa 2 jam atau lebih… driver ambulan akan call korang dulu.. dan korang request la dkt drebar ambulan bila masuk area rumah korang tutup siren dan lampu.. takut org kampung panik.. nnti dgn kau skali panik…πŸ˜…

4.Dalam masa 2 jam tu.. korang kene la pack barang keperluan.. tak perlu banyak2..

  • 1 persalinan baju – ni pakai utk balik nnti..dlm wad dorang dah sediakan baju..
  • underware.. kalau nak pakai la.. πŸ˜‚
  • Toiletris
  • Sejadah
  • charger hp
  • vitamin C
  • EO young living lemon utk sakit tekak..πŸ€—πŸ€—
  • Makanan.. biskut ke.. 3in1 ke… ikut korang la..

5. Lepas je settle barang keperluan.. korang perlu susunkan apa nak kene utk anak anak yg akan korang tinggalkan.. mcm kes abam.. wife masuk dulu.. kendian baru abam.. anak2 semua negatif… jadi agak stress.. sbb kesian dgn anak anak.. dorang kene tinggal.. keselamatan.. makanan.. macam mana la kalau dorang sakit ke…semua tu abam kene pikir… tapi Allah kan ada.. Dia yg melorongkan hati manusia utk membantu abam uruskan anak anak…

Alhamdulillah.. abam dikelilingi oleh orang yg baik baik.. adik beradik.. jiran jiran.. rakan karib.. semua turut serta hulurkan bantuan.. dorang siapkan makanan utk anak abam..tengok tengokkan anak dgn rumah abam.. cukup buat abam rasa terharu.. 😭😭 sayang dorang dkt family abam… innsyaAllah abam akan jaga hubungan silaturahim ini sampai akhir hayat abam..

6. Covid ni org kata takde ubat… dlm wad pun mmg takde treatment.. doc hanya pantau tahap kesihatan kita.. test darah hari hari.. xray.. buat ECG.. check BP.. tahap oxygen.. heart rate.. suhu badan itu je.. klu bacaan semua normal.. langsung takde makan 1 ubat pun.. duduk makan tido je sepanjang 4 hari dkt hosp sg buloh tu.. kalau ada bacaan tak normal barulah dorang akan bg ubat atau pindahkan korang dlm wad yg khas ikut kategori..

Tapi hadis nabi Muhammad SAW kata setiap penyakit ada ubatnye.. kecuali mati…jadi kita kene ikhtiar.. sebenarnya covid ini utk sembuh bergantung kpd ketahanan antibodi kita.. jadi apa yg abam buat masa dlm ward.. hari hari abam ambil vit c.. vit c ni akan boostkan kita punya antibodi utk melawan segala penyakit..

Kendian utk sakit tekak.. abam gunakan Young Living EO lemon.. titiskan 4 ke 5 titik dlm air suam lepas tu minom… Alhamdulillah mujarab .. sakit tekak sbb covid ni pehh.. lain mcm tuan tuan.. dia punya sakit mcm tekak ni luka luka kene hiris pisau.. abam amalkan 2 hari.. hilang terus dgn Izin Allah…

7.Duduk dlm wad jgn sombong.. bercampurlah dgn semua orang.. dlm wad abam ada doctor dr UK.. professor dr portugal.. komandan tentera laut.. india keje kilang.. ramai lagi.. dah duduk dlm tu rasa level kita semua sama je as a positive covid patient.. takde beza.. kalau korang sombong korang akan lg stress.. korang akan pikir yg bukan bukan… dan yang paling penting no complaint.. panaslah.. takde ekon lah.. tilam keras lah… bersyukurlah tuhan masih bg korang nafas utk hidup walaupun dlm kekurangan…

8. Hari paling bahagia.. bila doc bg tau kau dah boleh balik.. dia punya happy tuan tuan… mcm baru lepas kluar dr lokap tahanan reman.. πŸ˜‚πŸ˜‚… terus call grab.. sebelum balik nurse akan bg 1 surat pelepasan.. surat tu menyatakan yg kau adalah pesakit covid yg telah sembuh sepenuhnya… mcm sijil la kerana berjaya menempuhi covid dgn selamat.. πŸ€—πŸ€—πŸ€—

kalau yg tak berjaya.. mungkin pihak waris akan dpt sijil kematian korang dan tengok korang dikebumikan dr jauh sahaja.. Mintak dijauhkan…πŸ˜₯πŸ˜₯

Byk lg yg abam nak tulis sebenarnya.. tp penat dah… kalau ada apa apa yg korang nak tanya pasal covid ni.. pm la abam.. abam cuba jawab..

Cuma abam mohon korang doakan utk anak abam dan wife abam yg masih lagi stay dkt hosp sg buloh tu supaya dorang kembali sihat dan dijauhkan dr segala penyakit…. aminnn..

Terima kasih pada semua yg terlibat.. KKM, para doctor, nurse wad 30, driver ambulan, rakan karib, adik beradik, jiran tetangga.. Semoga Allah memberi ganjaran yg besar buat kalian kerana ikhlas membantu abam sekeluarga…

Idzuande idris
Bekas pesakit covid

Sumber :

COMMENTS